Fagdagene 14. og 15. mai 2024
Clarion Hotell Energy, Stavanger
Den årlige konferansen i eldremedisin er en møteplass for utvikling av faglige nettverk, og en mulighet til å skape bedre samhandling. Målet med konferansen er å formidle ny kunnskap innen klinikk og forskning, og å gi inspirasjon til arbeidet med eldres helse i alle deler av helsetjenesten.
Nytt i år er internasjonale parallellsesjoner på fagdagene – ‘International Congress on Dementia, Frailty, and Sarcopenia: Advancing Research, Enhancing Care, and Promoting Healthy Aging’. I de internasjonale parallellsesjonene vil internasjonalt ledende fagfolk presentere banebrytende forskning innen aldring og demens, ernæring, sarkopeni og skrøpelighet. Se programmet her: internasjonal parallellsesjon 1; internasjonal parallellsesjon 2; les mer om foreleserne på de internasjonale parallellsesjonene her
PROGRAM
Parallellsesjon 1 - 14. mai
God kommunikasjon og gjensidig forståelse er grunnleggende i møtet mellom pasient og helsepersonell.
Pasientrettighetsloven sier at informasjon skal være tilpasset mottakerens individuelle forutsetninger, som f.eks. kultur- og språkbakgrunn.
Bruk av tolk i offentlig sektor er fra 1. januar 2022 regulert i en egen lov: Lov om offentlige organers ansvar for bruk av tolk mv. (tolkeloven): hva betyr dette for helse- og omsorgtjenester?
Hørselstap er identifisert som den kanskje viktigste modifiserbare risikofaktoren for demens med en mulig risikoreduksjon på 9 % hvis den ble fjernet. Målet med prosjektet er å kartlegge nedsatt hørsel midt i livet som risikofaktor for demens.
I innlegget «Hørsel - praktiske råd og hjelpemidler» vil Carola Warnecke snakke om hørselshemmedes utfordringer i møte med samfunnet, og hva som kan gjøres for å minske disse utfordringene.
Parallellsesjon 2 - 14. mai
International Congress on Dementia, Frailty, and Sarcopenia: Advancing Research, Enhancing Care, and Promoting Healthy Aging
- Om praksisprisen
- Presentasjon av årets bidrag
- Utdeling av prisene
Hvert år deler SESAM ut premier for gode tiltak for personer med demens. I Linda Buettners ånd vil SESAM bidra til "Den gode dagen" for personer med demens gjennom å fremheve og dele enkle, kreative, morsomme, nære, kjærlige og smarte; kort sagt - gode tiltak for personer med demens som gjerne også har nyhetens interesse.
Det deles ut to premier hvert år. Premiene blir delt ut på fagdagene. Praksisprisen er på kr. 10 000. Vinneren blir bestemt av fagpersoner på SESAM samt ressurspersoner i WiseAge.I tillegg blir det delt ut en publikumspris på kr. 5 000 som blir bestemt frem av publikum under fagdagene.
Parallellsesjon 3 - 15. mai
I dette foredraget blir fokuset på medikamentell behandling for å forebygge osteoporotiske brudd. Det har skjedd store endringer de siste årene både i tilgjengelige medikamenter og behandlingsprinsipper. Osteoporose er en livslang kronisk sykdom med høy sykelighet og dødelighet, og vi har medikamenter som effektivt kan redusere denne sykdomsbyrden. Fortsatt brukes dessverre disse medikamentene for lite.
Parallellsesjon 4 - 15. mai
Mange eldre føler seg ensomme, men dette snakkes det ganske lite om. Konsekvensene av ensomhet kan imidlertid være alvorlige, og i vesentlig grad påvirke personens livskvalitet og helse. Denne presentasjonen vil se nærmere på forekomst og konsekvenser av ensomhet hos eldre, med spesiell vekt på depresjon, samt hva som kan gjøres for å forebygge ensomhet.
International Congress on Dementia, Frailty, and Sarcopenia: Advancing Research, Enhancing Care, and Promoting Healthy Aging
Fagdagene arrangeres av SESAM og Stiftelsen PsykOpp i samarbeid Statsforvalteren i Rogaland, med støtte fra Stavanger kommune.
Progamkomite: Kristin Marie Aas Nordin, geriatrisk sykepleier/fag og administrativ koordinator, SESAM; Siri Ueland, avd.sykepl. (spes.avd.), Helse Stavanger; Hilde Rydland Marianayagam, sykepleier, Helse Stavanger HF; Bjørg Odland, Statsforvalteren i Rogaland.